In statistics, the mode is the value that occurs the most frequently in a data set or a probability distribution.
In statistics, mean has two related meanings:
the arithmetic mean.
the expected value of a random variable, which is also called the population mean.
Median is described as the numeric value separating the higher half of a sample
- Source Wikipedia
I have recently faced lot of problem while learning How to Find the Mean Median and Mode, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.
Examples for calculating mean median mode:
Example 1:
Calculating the mode for given number set.17, 13, 18, 14, 19, 12, and 18.
Solution:
First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,
12, 13, 14, 17, 18, 18, 19
The mode of the given number set is 18.
Example 2:
Calculating the mean of the given number set. 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 18.
Solution:
First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,
12, 13, 14, 17, 18, 18, 19
Mean = (12 + 13 + 14 + 17 + 18 + 18 + 19) / 7
Mean = 111/7
The mean of the given number set is 15.9.
Example 3:
Calculating the Median of the given number set. 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 20.
Solution:
First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,
12, 13, 14, 17, 18, 19, 20
Here, the given number set is odd. So we have to pick out the middle number.
The median of the given number set is 17.
Between, if you have problem on these topics Average Calculator, please browse expert math related websites for more help on how to get answers to math problems.
Example 4:
Calculating the Median of the given number set. 21, 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 20.
Solution:
First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,
12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21
Here, the given number set is even. So we have to pick out the middle of two numbers and we have to find average or mean of those numbers.
The median of the given number set is (17 + 18) / 2 = 17.5.
Practice problems for calculating mean median mode:
Problem 1:
Calculating the mode for given number set.27, 23, 28, 24, 29, 22, and 28.
Solution:
The mode of the given number set is 28.
Problem 2:
Calculating the mean of the given number set. 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 28.
Solution:
The mean of the given number set is 25.9.
Problem 3:
Calculting the Median of the given number set. 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 30.
Solution:
The median of the given number set is 27.
Problem 4:
Calculating the Median of the given number set. 21, 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 30.
Solution:
The median of the given number set is (17 + 18) / 2 = 25.5.
No comments:
Post a Comment