Tuesday, June 4, 2013

Word Problems in Decimals Addition

In this lesson word problem are involving with decimals addition. That is nothing but part of a whole numbers and decimals numbers. In this word problems carefully notice the numbers and digits places. Let we see examples of decimals addition in word problems and then you will do the practice of following word problems.      

Example of Decimal Word Problems:

Let us see decimals addition in word problems

Decimals addition in word problem 1:

Q :At hotel, the men drunk 4.30 (litre) milk and women drunk 5.30(litre). Find total amount of milk?

Solution:

Given: men drunk 4.30(litre) milk, women drunk 5.30(litre) .Find total milk quantity?

Step 1: we need total (litre of) milk so here we should add the given values

4.30 + 5.30

Step 2: (4.30 + 5.30) = 9.60

Step 3: The answer is 9.60 litre.

I am planning to write more post on Rounding Decimal Numbers. Keep checking my blog.

Decimals addition in word problem 2:

Q:Today I bought 6.25ml oil. And yesterday I brought 1.5ml oil. Find total amount of oil?

Solution:

Given: today 6.25ml oil, yesterday 1.5ml

Step 1: we need total (ml of) oil so here we should add the given values

6.25ml + 1.5ml

Step 2:  6.25ml + 1.5ml = 7.75ml

Step 3: total amount of oil is 7.75ml (Answer)

Decimals addition in word problem3:

Q: My dog is 4.25kg weight. My rabbit is 3.25kg weight. Find total number of weight?

Solution:

Given: dog 4.25kg weight, rabbit  3.25kg weight

Step 1: we need to find total number of weight.

(4.25kg+3.25kg)

Step 2: (4.25kg+3.25kg) = 7.50kg

Set3: the total number of weight =7.50kg

These are the examples of decimals addition of word problems.

Practices word problems of decimals addition.

1)      I bought 25 pen and my sister bought3.45 pen. Find total number of ?  

Answer: 5.95

2)      Jack has 10075 and William has50.34. How much money do they have together?      

Answer: $151.09.

3)      After buying some apples for 6255 jack has 62.55 left. How much money did jack have to begin with?      

Answer $125.10

Wednesday, May 29, 2013

Maximum and Minimum value

In mathematics, maxima and minima, known collectively as extrema (singular: extremum), are the largest value (maximum) or smallest value (minimum), that a function takes in a point either within a given neighbourhood (local extremum) or on the function domain in its entirety (global or absolute extremum). More generally, the maxima and minima of a set (as defined in set theory) are the greatest and least values in the set. Source – Wikipedia.

Steps to Find Maximum and Minimum value:

Find the maximum and minimum value of a function in calculus, the following rule has to be followed,

Step1: Find the f '(x), which is the delineation of the function f(x).

Step 2: Solve f '(x) =0, Find the roots a, b, c, etc. Then these are the applicants for maximum and minimum values.

Step 3: We examine the function at everyone of these values. Let us take x =c.

Step 4: Establish the symbol of f ' (x) for values of 'x' faintly less than 'c' and for 'x' faintly greater than 'c'.

Conclusion:

If f '(x) symbol modifies from positive to negative as 'x' raises. Then x =c is the point of maximum value.

If f '(x) symbol modifies from negative to negative as 'x' raises. Then x =c is the point of minimum value.

If f ' (x) sign not modifies as 'x' increases. Then x =c is the point of neither maximum nor minimum value.

Example problems for minimum and maximum value:

1) Find the maximum value of y = -3x^2 + x – 5

Solution:-

Y= -3x^2 + x – 5

= -3(x^2 – 1/3) x – 5

= -3(x – 1/6)^2 + 1/12– 5

11
= -3(x – 1/6)^2 – 4  12
11

Maximum value is – 4 12.

2) Find two nonnegative values which addition is 7 and so that the product of one value and the square of the other value is a maximum.

Solution:

Consider variables x and y represent two nonnegative numbers. The sum of the two numbers are given to be

7 = x + y ,

So that

y = 7 - x .

We desire to maximize the product

P = x y^2.

But, before we differentiate the right side, we will write it as a function of x only. Substitute for y getting

P = xy^2

= x (7-x)^2.

Now differentiate this equation using the product law and chain rule, getting

P' = x(2) (7-x)(-1) + (1) ( 7-x)^2

= (7-x) [-2x + (7-x)]

= (7-x) [7-3x]

= (7-x) (3)[ 3-x ]

= 0

for

x=7 or x=3 .

Note that because both x and y are nonnegative numbers and their sum is 9, it follows that 0 <=x<= 7. See the adjoining sign chart for P'.


If   x = 3 and y= 6 ,

then

P= 100 is the largest product.

Tuesday, May 21, 2013

Finding the Percentage of one number and another


In mathematics, a word problem for a set S with respect to a system of finite encoding of its elements is the algorithmic problem of deciding whether two given representatives represent the same element of the set. Percentage is a way of expressing a number as a fraction of 100. It is often denoted using the percent sign, "%". In this article we shall discuss finding the percentage of one number and another number example problem. (Source: Wikipedia)

Finding the percentage of one number and another example problem

To finding the percentage of one number and another following formula used

Percentage formula = Changes in value   x 100%
                                    Original value

Example 1:

Find how much percentage increase from the number 80 to 95.5?

Solution:

Increased value = new value – old value

Increase value = 95.5 – 80 = 15.5

Percentage increase = `15.5/80` x 100%

Increased percentage = 19.3%

Having problem with Percentage Error keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

Example 2:

Find how much percentage decrease from the number 105 to 95.5?

Solution:

Decrease value = new value – old value

Decrease value = 95.5 – 105 = 9.5

Percentage decrease = `9.5/105` x100%

Decreased percentage = 9%

Example 3:

Jasmine last month earned salary `$` 1250. He earned this month salary `$` 1600. Find how many percentage increases in her salary amount.

Solution:

Jasmine increased salary = new salary – original salary

`$` 1600 –`$` 1250 = 350

Salary percentage increase = `350/1250` x100% = 28%

Jasmine increased salary percentage is 28%

Example 4:

Kishore last month earned salary `$` 1800. He earned this month salary `$` 1500. Find how much percentage decreased in his salary amount.

Solution:

Kishore decreased salary = new salary – original salary

`$` 1500 –`$` 1800 = 300

Salary percentage increase = `300/1800` x100%= 16.6%

Kishore decreases salary percentage is 16.6%

Finding the percentage of one number and another practice problem

Problem 1:

Joes last month earned salary `$` 1550. He earned this month salary` $` 1800. Find Percentage Increase in her salary amount.

Answer:

Joes increased salary percentage is 13.8%

Problem 2:

Ram last month earned salary `$` 1300. He earned this month salary `$` 600. Find how much percentage decreased in his salary amount.

Answer:

Ram decreases salary percentage is 53.8%

Sunday, May 19, 2013

Truth Tables Solver


In mathematics, a truth table is one important topic in logic. It can be used to understand the basic concepts of Boolean algebra using the truth table. It can be the process of algebra of propositions. Truth tables are used for all input values; it will produce a result as true for the expression. Let us see some example problems for truth tables.

Truth tables solver - Unary operations:

Unary operations:

Two unary operations are


  • Logic identity
  • Logic negation


Logic identity:

It is used for an operation for one logical value. When the value of the proposition is true then it will produce the operands values as true otherwise it is false.

Truth Table for Logic identity:

In the truth table, T means operand is True and f means operand is false.

Using the truth tables solver, we solve the truth table for logic identity. First we enter the function A in the solver

Truth tables solver   

Next we enter the compute button in the solver, then we get the truth table for function.

Truth tables solver for unary operation

Logic negation:

It is also used for an operation for one logical value. When the value of the proposition is true then it will produce the operands values as false otherwise the value of the proposition is false then it will produce the operands as false.

Truth table for logic negation:

Logical negation can be written as not A or it can be denoted as ¬ A.

A ¬A
T  F
F  T

I have recently faced lot of problem while learning Math Problem Solver, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Truth tables solver – Binary operations:

Binary operations:

Some of the binary operations are,

Logic conjunction:

It is used for an operation for two logical values. If A and B are the two values of the propositions, it will produce the result when both of the operands are true that produces a value of a propositions are true otherwise it is false.

Truth table for logic conjunction:

Truth table for logic conjunction can be written as A & B, or A . B

Using the truth tables solver, we solve the truth table for logic identity. First we enter the function A & B in the solver.

Truth tables solver    

Next we enter the compute button in the solver, then we get the truth table for the given function.

Truth tables solver

Logic disjunction:

It is used for an operation for two logical values. If A and B are the two values of the propositions, it will produce the result when anyone of the operands are true that produces a value of a proposition is true otherwise it is false.

Truth table for logic disjunction:

Truth table for logic disjunction can be written as A || B or A + B

A B A & B
T T   T
F T   T
T F   T
F F   F

Wednesday, May 15, 2013

Logarithms

Logarithms are taught at an intermediate student of algebra who is familiar with the elementary concepts.Logarithm or  Log helps us to solve many complex arithmetical problems in simpler way. Natural logarithm or ln means logarithm to the base e. e is a irrational constant equal to 2.718281828. The natural log is denoted as ln(x) or log e (x). We know that e0=1. Here in this topic we are going to see about log in algebra 2. Natural logarithm is defined for all positive real numbers.The common logarithm are to the base 10 and is written as log(x) simply without mentioning the base. If the logarithm is to any other base then it should be clearly specified.

logarithms algebra 2 - Example problems:



Looking out for more help on Logarithms Help in algebra by visiting listed websites.

logarithms algebra 2 - Problem 1:


Solve the given logarithmic expression: ln 3x + ln 5 = 3

Solution:

Given logarithmic expression: ln 3x + ln 5 = 3

ln 3x + 1.6094 = 3                   ( The value of ln 5 = 1.6094)

Subtract by 1.6094 on both side in the above expression.

ln 3x + 1.6094 - 1.6094 = 3 - 1.6094

ln 3x =  1.3906

loge 3x = 1.3906                        (ln x = loge x)

( we know, y = logbP       and P = by)

Here, y = 1.3906         P = 3x                b = e

So,    3x = e^1.3906   = 4.0172

3x = 4.0172

Divided by 3 on both side in the above equation.

` (3x)/3` = `4.0172 / 3`

x = 1.3390

Answer: The value of x = 1.3390



logarithms algebra 2 - Problem 2:

Solve the given logarithmic expression: ln 5x + ln 3x = 0

Solution:

Given logarithmic expression: ln 5x + ln 3x = 0

ln 5x + ln 3x = 0                                         ln A + ln B = ln (A + B)

ln (5x * 3x) = 0                                         (The value of ln 5 = 1.6094)

ln 15x^2 =  0

loge 15x^2 =  0                                (ln x = loge x)

( we know, y = logbP       and P = by)

Here, y = 0       P =15x^2                b = e

So,    15x^2  = e0   = 1

15x^2  = 1

Divided by 15 on both side in  the above equation.

` (15x^2)/15` = `1 / 15`

x^2 = 0.066

x = `+- sqrt 0.066`

Answer: The value of x = ± 0.2569

logarithms algebra 2 - Problem 3:
 
Math is widely used in day to day activities watch out for my forthcoming posts on Common Logarithm. I am sure they will be helpful.

Solve the given equation and find the x value. 3^-x^2 = `1/27.`

Solution:

Given equation 3^-x^2 = `1/27` .                                  exponential form

log3`(1/27)` = -x^2                                                  logarithmic form

-x^2 = log3`(1/27)`

= log3 1 -  log3 27

= 0 - 3

= -3

x = 31/2.

Answer: The value of x = 31/2.

logarithms algebra 2 - Problem 4:

Solve the given equation and find the x value:  4 (a^-n) = 160

Solution:

Given equation,   4 (a^-n) = 160

a^-n = 40                                                    exponential form

log1.140 = 2x+3                                                logarithmic form

2x + 3 = `(ln 40)/(ln 1.1) `

= 38.7039 (approximately)

Subtract by 3 on both side in above equation

2x + 3 - 3 = 38.7039 - 3

2x = 35.7039

Both side divided by 2. So, we get

`(2x)/2` =` 35.7039/2`

x = 17.85

Answer: The value of x = 17.85 (approximately)

Monday, May 13, 2013

Examples of trig functions


Trig functions generally define the function of angles. To relate the angles of triangle to its length of sides is the common use of trig functions. Trig functions are generally applied in modeling periodic phenomena and study of triangles. Sine, cosine, tangent, cosecant, secant, and cotangent are the most memorable trig functions. Trig functions refer to tabulating the trig functions and trig identities in order. In  this article we shall discuss about examples involved in trig functions.

I like to share this Graphs of Trig Functions with you all through my article.

Examples of Trig Functions:

Let us see some of the examples problems for trig function.

Examples 1: Prove that, sin^4 x − 2sin^2 x cos^2 x + cos^4 x =  cos^2 (2x).

Proof: L.H.S. = sin^4 x − 2sin^2 x cos^2 x + cos^4 x,

=> (sin^2 x)^2 − 2sin^2 x cos^2 x + (cos^2 x)2,

We know that, (a + b)^2 = a^2 − 2ab + b^2, similarly,

=> (sin^2 x − cos^2 x)^2,

=> (sin^2 x −( 1 − sin^2 x))^2,

=> (sin^2 x − 1 + sin^2 x)^2,

=> (2sin^2 x − 1)^2,

=> (−1 (1 − 2sin^2 x))^2,

=> (1 − 2sin^2 x)^2,

=> (cos(2x))^2,

=> cos^2(2x).

=> R.H.S.

Hence Proved that, sin^4 x − 2sin^2 x cos^2 x + cos^4 x = cos^2(2x).


Examples 2: Prove that, tan^2 x + 1 = sec^2 x.

Proof: We know that, sin^2 x + cos^2 x = 1

Dividing the above equation by cos^2 x, we get,

=> `(sin^2x + cos^2x) / (cos^2x) = 1 / (cos^2x)` ,

=> `(sin^2x) / (cos^2x) + (cos^2x) / (cos^2x) = 1 / (cos^2x)` ,

By using the trigonometric functions; `sinx/cosx` = tan x, and `1/cosx` = secx, we get,

=> tan^2 x + 1 = sec^2 x

Hence proved that, tan^2 x + 1 = sec^2 x.

I have recently faced lot of problem while learning math problems 7th grade, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Examples 3: Prove that, `(tan A + cot B)/(cotA + tanB) = tan A /tanB` .

Proof: L.H.S. = `(tan A + cot B)/(cotA + tanB)` ,

We know that, cot x = `1/tanx` , we get,

=> `((tan A + 1/tanB))/((1/tanA + tanB))` ,

By taking L.C.M. We get,

=> `(((tanAxxtanB + 1)/tanB))/(((1 + tanAxxTanB)/tanA))` ,

By taking reciprocal, we get,

=>  `((tanAxxtanB + 1)/tanB)xx(tanA/(1 + tanAxxTanB))` ,

By simplification, we get,

=> `tan A /tanB` ,

=> R.H.S.

Hence proved that, `(tan A + cot B)/(cotA + tanB) = tan A /tanB` .

Practice Problems of Trigonometric Functions:

Problem 1: Prove that, `(1 + tan x)/(1+cotx) = (sin x + tanx)/(1 + cosx)`.

Problem 2: Prove that, `cosx /(1+sinx)` = sec x − tan x.

Problem 3: Prove that, `(1+cosx)/(1-cosx)` = (csc x + cot x)2.

Wednesday, May 8, 2013

Algebra Fractional Exponents


In algebra we can utilize numbers with letters of the alphabet such like a,b,c, etc for any numerical values are select. thus, algebra is an expansion of arithmetic. Here the fractional exponents are a part of Algebra, that make an expression as am/n. In the fractional exponent the denominator that is identical to the index of the radical such as x1/n=`root(n)(x)`.

Algebra fractional exponents:

Algebra is really larger than basic algebra and when special rules of method are used also when process are formulate for more than numbers. In the exponential is the function e^x, where e is the digit such to the consequence e^x the equivalent its contain derived. The exponential function is utilized to constitution happening when a constant modify in the self-determining variable give the similar proportional vary in the dependent variable.

Having problem with Teaching Fractions keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

exponential Function:

e^a*eb = e^a +b
e^a/eb = e^a-b
eln(x) = x
ln(e^x) =x
e^0=1

examples for algebra fractional exponents:

example 1:

How to Solve the fractional exponents x^5/3 * x^4/3.

Solution:

Step 1:   The given  equations x^5/3 * x^4/3.

Step 2:    Rule 1: x^y * xz = x^y+z

By using this rules for this function

Step 3:       x^5/3 * x^4/3 = x^5/3+4/3

Step 4:        x^5/3 * x^4/3 = x^5/3+4/3

Step 5:         = x^(5+4)/3

Step 6:        = x^9/3

So the solution is    x^5/3 * x^4/3 = x^9/3.

example 2:

How to Solve the fractional exponents  (51/2)^8

Solution:

Step 1:  (51/2)^8

Step 2:     Rule 2:      (x^y)z = x^yz

Step 3:  By using this rule in this function

Step 4:   (51/2)^8 = 51/2*8

Step 5:    (51/2)^8 = 5^4

So the solution is  (51/2)^8 =  625

Between, if you have problem on these topics fractional notation, please browse expert math related websites for more help on 6th grade math problems online.

example 3:

How to Solve the fractional exponents  22/3 * 24/6

Solution:

Step 1: the given function is  22/3 * 24/6

Step 2: Rule 3:    x^y * x^z = x^y+z

Step 3:   By using this rule in this function is

Step 4:         22/3 * 24/6 = 22/3+4/6

Step 5:        22/3 * 24/6 = 2(4+4)/6

Step 6:        =  2^(4+4)/6

= 28/6 = 24/3

So the answer is 24/3

example 4:

How to Solve the fractional exponents  491/2

Solution:

Step 1:  the given equation  491/2

Step 2:   Rule 4: x1/n=`root(n)(x)`

Step 3: by using rule in this function

Step 5:   491/2  =`root(2)(49)`

Step 6: So the solution is  491/2  =`root(2)(49)`

example 5:

How to Solve the fractional exponents  92*0.5

Solution:

Step 1:  92*0.5

Step 2:  92*0..5 = 92 * 90.5

Step 3:  = 92 * 91/2

Step 4:  92*0.5 = 81 * 9

So the solution is 729

Friday, May 3, 2013

Calculating Mean Median mode


In statistics, the mode is the value that occurs the most frequently in a data set or a probability distribution.

In statistics, mean has two related meanings:

the arithmetic mean.

the expected value of a random variable, which is also called the population mean.

Median is described as the numeric value separating the higher half of a sample

-         Source Wikipedia

I have recently faced lot of problem while learning How to Find the Mean Median and Mode, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Examples for calculating mean median mode:

Example 1:

Calculating the mode for given number set.17, 13, 18, 14, 19, 12, and 18.

Solution:

First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,

12, 13, 14, 17, 18, 18, 19

The mode of the given number set is 18.

Example 2:

Calculating the mean of the given number set. 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 18.

Solution:

First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,

12, 13, 14, 17, 18, 18, 19

Mean = (12 + 13 + 14 + 17 + 18 + 18 + 19) / 7

Mean = 111/7

The mean of the given number set is 15.9.

Example 3:

Calculating the Median of the given number set. 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 20.

Solution:

First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,

12, 13, 14, 17, 18, 19, 20

Here, the given number set is odd. So we have to pick out the middle number.

The median of the given number set is 17.

Between, if you have problem on these topics Average Calculator, please browse expert math related websites for more help on how to get answers to math problems.

Example 4:

Calculating the Median of the given number set. 21, 17, 13, 18, 14, 19, 12, and 20.

Solution:

First, we have to arrange the numbers in ascending order. Therefore, we get,

12, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21

Here, the given number set is even. So we have to pick out the middle of two numbers and we have to find average or mean of those numbers.

The median of the given number set is (17 + 18) / 2 = 17.5.

Practice problems for calculating mean median mode:

Problem 1:

Calculating the mode for given number set.27, 23, 28, 24, 29, 22, and 28.

Solution:

The mode of the given number set is 28.

Problem 2:

Calculating the mean of the given number set. 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 28.

Solution:

The mean of the given number set is 25.9.

Problem 3:

Calculting the Median of the given number set. 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 30.

Solution:

The median of the given number set is 27.

Problem 4:

Calculating the Median of the given number set. 21, 27, 23, 28, 24, 29, 22, and 30.

Solution:

The median of the given number set is (17 + 18) / 2 = 25.5.

Tuesday, April 30, 2013

Approximation Calculus


In approximation calculus, we use both the differentiation and integration process. Approximation calculus gives the approximate values. It does not give the complete solution of the problem. The resultant value of the function is not a exact solution of the problem. Approximation calculus mainly uses the differentiation process. Linear function variables are also used in approximation calculus.

I like to share this Calculus Antiderivative with you all through my article.

Example problems for approximation calculus

Approximation calculus problem 1:

Find the approximate value of (3.9)4. The given function f(x) = x4. The equation of the tangent line to f(x) at x = 4 can be given as y = mx + b.

Solution:

Given function f(x) = x4

Differentiate the above function with respect to x, we get

f'(x) = 4x3

Find the slope of tangent line at x = 4 is given as,

f'(4) = 4 * (4)3

= 256

In point slope form, the line passes through the points (4, 44) and has the slope 256 is given as,

y - 256 = 256 * (x - 4)

y = 256x - 768

Therefore,

x4 = 256x - 768 at x = 4

Finally,

(3.9)4 = 256(3.9) - 768 = 230.4

Answer:

The final answer is 230.4

Approximation calculus problem 2:

Find the approximate value of (4.5)3. The given function f(x) = x3. The equation of the tangent line to f(x) at x = 5 can be given as y = mx + b.

Solution:

Given function f(x) = x3

Differentiate the above function with respect to x, we get

f'(x) = 3x2

Find the slope of tangent line at x = 5 is given as,

f'(4) = 3 * (5)2

= 75

In point slope form, the line passes through the points (5, 53) and has the slope 75 is given as,

y - 125 = 75 * (x - 5)

y = 75x - 250

Therefore,

x3 = 75x - 250 at x =5

Finally,

(4.5)3 = 75(4.5) - 250 = 87.5

Answer:

The final answer is 87.5

I have recently faced lot of problem while learning Online Antiderivative Calculator and solve my math problem for me, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Practice problems for approximation calculus

Approximation calculus problem 1:

Find the approximate value of (3.7)4. The given function f(x) = x5. The equation of the tangent line to f(x) at x = 2 can be given as y = mx + b.

Answer:

The final answer is 140.8

Approximation calculus problem 2:

Find the approximate value of (5.9)2. The given function f(x) = x2. The equation of the tangent line to f(x) at x = 6  can be given as y = mx + b.

Answer:

The final answer is 34.8

Saturday, April 27, 2013

what is the median in math


In statistics theory, the median is the middle value of the set of data after the arrangement of ascending or descending order. If the total of elements in a set is even then take the two middle elements (n and n+1) after the arrangement of the elements and find the average (n + (n+1))/2 which is the required median.

Median in Math – Example Problems

Example 1: In a class nine students’ marks as follows 28, 37, 45, 98, 76, 71, 65, 49, and 58. What is the median?

Solution:

Arrange the elements of a data set in ascending order {28, 37, 45, 49, 58, 65, 71, 76, 98}

Median:

{28, 37, 45, 49, 58, 65, 71, 76, 98}

Total number of elements in a data set is 9 which is an odd number. So find the middle number which is the median.

Here, 58 is the middle value.

Therefore 58 is the median.

Having problem with Finding Median keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

Example 2: In a class ten students’ weights as follows 36, 42, 54, 68, 72, 67, 49, 57, 62, and 74}. What is the median?

Solution:

Arrange the elements of a data set in ascending order {36, 42, 49, 54, 57, 62, 67, 68, 72, 74}

Median:

{36, 42, 49, 54, 57, 62, 67, 68, 72, 74}

Total number of elements in a data set is 10 which is an even number.

Divide 10 by 2

10 / 2 = 5 = n

So take the 5th (n) and 6th (n+1) elements and find the average.

(57 + 62) / 2 = 59.5

Therefore 59.5 is the median.

Example 3: Ten students’ height in a class as follows 157, 157, 178, 160, 120, 146, 165, 135, 182, and 184. What is the median?

Solution:

Arrange the elements of a data set in ascending order {120, 135, 146, 157, 157, 160, 165, 178, 182, 184}.

Median:

{120, 135, 146, 157, 157, 160, 165, 178, 182, 184}

Total number of elements in a data set is 10 which is an even number.

Divide 10 by 2

10/12 = 5 = n

So take the 5th (n) and 6th (n+1) elements and find the average.

(157 + 160) / 2 = 158.5

Therefore 158.5 is the median.

Between, if you have problem on these topics Average Calculator, please browse expert math related websites for more help on math 5th grade word problems.

Median in Math – Practice Problems

Problem 1: Ten students’ weight in a class as follows 56, 42, 64, 72, 89, 79, 56, 61, 65, and 56. What is the median?

Answer: Median: 62.5

Problem 2: Nine students’ height in a class as follows 165, 146, 170, 140, 162, 137, 193, 179, and 160. What is the median?

Answer: Median: 162

Monday, April 22, 2013

Ordering Fractions Calculator


Fractions :

A certain part of the whole is called as fractions. The fractions can be denoted as `a/b` , Where a, b are integers. We can multiply two or more fractions.

Calculator :

The device that used to get an output by giving proper input is known as calculator.

ordering fraction calculator



ordering fraction calculator


By using the Ordering Fractions calculator we can order the given fraction form least to greater or greater to least.  Let us see some problems on ordering fractions calculator.

Looking out for more help on Basic Math Fractions in Math by visiting listed websites.

Steps involved in ordering fractions:

The following steps are used to order the fractions.

Step 1 :   Rewrite the given input as the fraction if its needed.

Step 2:   Find the least common denominator for the following fractions.

Step 3:  Then rewrite the given fraction with the least common denominator.

Step 4:  Order the fractions by using the numerator.

By using the above steps we can get the order of the given fractions.

Problems on ordering fractions calculator :

I have recently faced lot of problem while learning how to simplify large fractions, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Problem 1 :

Ordering the following fractions `3/4 , 89 / 67 , 65 , 90 / 156 , 23 / 45`

Solution :

Given , `3/4 , 89 / 67 , 65 , 90 / 156 , 23 / 45`

We need to ordering the given fractions,

Step 1:  Rewrite the given input as the fraction if its needed.

` 3/4, 89/67, 65/1, 90/156, 23/45`

Step 2: Find the least common denominator for the following fractions.

The least common denominator (LCD) is: 156780.

Step 3:  Then rewrite the given fraction with the least common denominator

` 117585/156780, 208260/156780, 10190700/156780, 90450/156780, 80132/156780`

Step 4: Order the fractions by using the numerator.

`80132/156780`   <  `90450/156780`  <  `117585/156780`  <  `208260/156780`   <  `10190700/156780`

Answer: least to greater : `23/45`  < `90/156`   <  `3/4`   <  `89/67`   <  65

Greater to least : 65  >  `89/67`   > `3/4`   >  `90/156`   >  `23/45`

Problem 2:

Ordering the following fractions `-5/6` ,` -12/5` , `4/9` ,  `- 4/9`

Solution:

Given , ` -5/6` , `-12/5 ` , `4/9` ,  `- 4/9`

Step 1:  Rewrite the given input as the fraction if its needed.

` -5/6` , `-12/5` ,` 4/9` , ` - 4/9 `

Step 2: Find the least common denominator for the following fractions.

The least common denominator (LCD) is: 90

Step 3:  Then rewrite the given fraction with the least common denominator

` -75/90, -216/90, 40/90, -40/90`

Step 4: Order the fractions by using the numerator.

`-216/90` <  `-75/90`   < `-40/90`   <  `40/90`

Answer: least to greater : ` -12/5`   <  `-5/6`   <  `-4/9`   <  `4/9`

Greater to least : 4/9  >  -4/9  >  -5/6  >  -12/5

Thursday, April 18, 2013

Reciprocal Trigonometric Functions


Trigonometric functions are the part of mathematics association through angles, triangles. Exclusively there are six trigonometry functions such as sine, cosine, and tangent which are shortening as sin, cos, and tan likewise. The supplementary trigonometric functions are secant, cosecant, and cotangent functions.  These functions are recognized as the reciprocal trigonometric functions.

Understanding Reciprocal Identities is always challenging for me but thanks to all math help websites to help me out.

Reciprocal trigonometric functions:

Within a right triangle, one angle is ninety degree and the face across as of this angle is identified as the hypotenuse. The two faces which appearance the ninety degree angle are described the legs of the right triangle. We illustrate a right triangle below. The legs are identifying as any opposite otherwise adjacent the angle A.


Triangle


In the above figure we define the following trigonometric functions ratios.

sin(A) = opposite / hypotenuse

cos(A) = adjacent / hypotenuse

tan(A) = opposite / adjacent

Three additional trigonometric ratios can be identifying as the reciprocals of these essential ratios. They are cosecant, secant, and cotangent.

The ratios are specified through the subsequent equations.


cosec(A) = hypotenuse / opposite

sec(A) = hypotenuse / adjacent

cot(A) =  adjacent / opposite

Examples for Reciprocal trigonometric functions

Math is widely used in day to day activities watch out for my forthcoming posts on Define Reciprocal and online math equation solver. I am sure they will be helpful.

Example 1 for reciprocal trigonometric functions

In the following figure the angle of A is 45 degree the adjacent side of the right triangle is 15 then computes the opposite side of the triangle

In the figure illustrate the right triangle.

Solution

The adjacent side of the triangle is 15 then to compute opposite side of the triangle using cotangent ratio.

`cot(A) = (adjacent )/ (opposite)`



`cot 45^0 = 15/x`


`x = 15 /cot 45^0`

`x = 15 / 1 `{Since the value of cot 45 degree is 1 }

x = 15

Therefore the opposite side of the triangle is 15

Example 2 for reciprocal trigonometric functions

In the triangle the angle A is 30 degree and opposite side of the right triangle is 12 then computes the hypotenuse side of the triangle


In the figure illustrate the right triangle.


Solution

The opposite side of the triangle is 12 then to compute hypotenuse side of the triangle

Cosec (A) = `"hypotenuse" /" opposite"`

`cosec 30^0 = x/12`

`x = 12 xxcosec 30^0`

x = 12 x 2             {since the value of cosec 30 degree is 2 }

x = 24

Therefore the hypotenuse side of the triangle is 24

Tuesday, April 16, 2013

How do you work Fractions out


Generally fraction is defined as the ratio of the numerator to the denominator ,the general format of the fractions is a/b, here a is the numerator and b is the denominator, the denominator of the  any one of the fraction is not equal to zero ,if it is zero means the value o the fraction is infinity ,so we cannot find the exact value of the fraction. Here, we are going to see the article as how do you work fractions out.

Looking out for more Help with Fractions in Math by visiting listed websites.

Example problems on How do you work out fractions:

Example 1:

How do you work out fractions of a number, such as the numbers are given below 1/4of 28, 3/7 of 35?

Solution:

If we do the operations to workout fractions of the number, you have to divide the number by the denominator, then multiply those fraction with the number to get the answer.

Here, the denominator of the fraction is 4 and the numerator of the fraction is 1 and the number is 28
So we work out the fractions by,

¼`xx` 28=28/4=7

So the answer 7 is ¼ of 28.

(ii)   Here the denominator of the fraction is 7 and the numerator of the fraction is 3 and the number is 35

So we work out the fractions by,

3/7`xx` 35=35`xx` 3/7=1

So the answer 15 is 3/7 of 35.

My forthcoming post is on Ordering Fractions and neet medical exam 2013 will give you more understanding about Math.

Example 2:

How do you work out fractions of a number, such as the numbers are given below 1/11of 121, 5/9 of 45?

Solution:

If we do the operations, to workout fractions of the number, you have to divide the number by the denominator, then multiply those fraction with the number to get the answer .

Here the denominator of the fraction is 11 and the numerator of the fraction is 1 and the number is 121

So we work out the fractions by,

1/11*121=121/11=11

So the answer 11is 1/11 of 121.

(ii)Here the denominator of the fraction is 9 and the numerator of the fraction is 5 and the number is 45

So we work out the fractions by,

5/9*45=45*5/5=25

So the answer 25 is5/9 of 25.